Kost

När man som 15-16 åring flyttar hemifrån för att gå på ett skidgymnasium så blir det plötsligt många saker som man måste sköta själv. För själva idrottsprestationen så är kosten kanske det område som är viktigast. Här följer några grundläggande rekommendationer samt förslag på hur vi försöker arbeta med kost i utbildningen.

Kostens betydelse för idrottsprestationen:

• Ge energi som tillåter hård träning
  • Upprätthålla koncentrationen
  • Öka motivationen
  • Påskynda återhämtning
  • Minska antalet sjukdagar
  • Motverka överträning

Bra att veta om kost och näring
Fysiskt arbete kräver energi. Den enda energi muskeln kan använda kallas ATP (adenosintrifosfat) är en komplicerad kemisk förbindelse som bildas av de energigivande näringsämnena. Energigivande näringsämnen är kolhydrat, fett och protein.

• Kolhydrater: Idrottarens viktigaste energikälla, finns i tex pasta, frukt och bröd. Lagras i form av glykogen i lever och i muskulatur. Kolhydraterna räcker normalt i ca 90 minuter under hårt fysiskt arbete.
  • Fett: Delas in i mättade och omättade fetter. Fettdepåerna är betydligt större än kolhydratdepåerna. Det tar betydligt längre tid att omvandla fett till ATP än vad det gör med kolhydrat. Därför föredrar kroppen kolhydrat under högintensivt arbete och fett under mer lågintensivt arbete.
  • Protein: Kallas för kroppens byggstenar, finns i såväl animaliska som vegetabiliska livsmedel exempel på dessa är kött, fisk, ägg och bröd. Proteinet ingår i kroppens alla vävnadsceller samt hormoner, enzymer och viktiga delar av immunförsvaret. Det är viktigt att tillföra protein direkt efter träning.

Det finns även näringsämnen som inte är energigivande exempel på dessa är mineraler och vitaminer. Deras uppgift är att:

• Mineraler: Stor betydelse för kroppens uppbyggnad och funktion.
  • Vitaminer: Är med och styr kroppsprocesserna.

Utöver kosten och näringsämnena så har vätskan en avgörande betydelse för idrottsprestationen. Här kommer några allmänna rekommendationer.

• Brist på vätska är det som snabbast sänker prestationsförmågan.
  • Normalt förbrukas 2-2,5 l vätska/dygn.
  • 1-2 liter vätska /träningstimme (väderlek och aktivitet har stor inverkan).
  • Fyll på med 0.25-0.5l /15minut under träning/ längre tävlingar.
  • Snabbast upptag vid 5-15 grader.
  • Törst är inget mått på vätskebehov, kolla färgen på urinet.

Så här gör vi i Sveg
I undervisningen försöker vi att ha en teorilektion varje vecka. Kost är ett ämne som vi prioriterar genom att lägga det tidigt i teoriutbildningen. Vi börjar elevernas teoriutbildning i ettan med kost, för att de behöver redan från början lära sig hur man bör äta och när. Sedan återkommer kost vid flera tillfällen under alla fyra läsåren. Vi har även vid några tillfällen kollat vad eleverna ligger på för blodsockernivå före hårda träningspass. Detta för att visa eleverna hur mycket och vad de bör äta innan träningarna.

Vid skolluncherna får skideleverna portionerna förstärkta med pasta, ris eller potatis om det t.ex. serveras hamburgare eller tacos (kolhydratsnåla måltider). Middag lagar de ofta själva i lägenheterna, men det finns även möjlighet att äta på Svegsmon eller beställa och få maten levererad i matlåda till skolan, till ett mycket förmånligt pris.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2017-08-15 13.18